Knesset Assembly (November 2017)
Knesset Assembly (November 2017) (ukendt kilde)

Den ny israelske grundlov om nationalstaten – lad os skære igennem hysteriet

Er den nye israelske grundlov ødelæggende for demokratiet i det lille land? Overhovedet ikke. ... Hvis vi tager udgangspunkt i selvstændighedserklæringen fra 1948, hvor den jødiske nationalstat, i respekt for mindretallene, blev en realitet, så er den nye lov i virkeligheden en håndsrækning til araberne, og andre minoritetsgrupper. Det har Israel kritikerne bare ikke lyst til at "læse".

Er den nye israelske grundlov ødelæggende for demokratiet i det lille land? Overhovedet ikke. Dem der påstår dette har enten ikke læst loven, eller bare ikke forstået, at der ingen ændringer er i forhold til tidligere, ikke mindst i forhold til uafhængighedserklæringen.

Hvis vi tager udgangspunkt i selvstændighedserklæringen fra 1948, hvor den jødiske nationalstat, i respekt for mindretallene, blev en realitet, så er den nye lov i virkeligheden en håndsrækning til araberne, og andre minoritetsgrupper. Det har Israel kritikerne bare ikke lyst til at “læse”

Men det fremgår jo af teksten, med en stadfæstelse af det arabiske sprog med særstatus, og, som det udtrykkelig hedder i loven, ‘uden ændringer i forhold til tidligere’, og med ligestilling af andre religioners helligdage.

Herudover er det bare en gentagelse af- og sammenfatning af uafhængighedserklæringen og de faktiske tidligere lovmæssige forhold, som på det meget væsentlige punkt, at alle er lige for loven, jo absolut ikke ændres overhovedet. Det er nemlig fortsat gældende.

Jerusalem har altid været Israels udelelige hovedstad. Bare ikke altid på israelske hænder. Geografisk blev den østlige del (Den gamle by med det allerhelligste i Jødedommen, nemlig Grædemuren) annekteret ved lov for mange år siden.

Så heller ikke her en forringelse af noget som helst. Magen David (Det israelske flag) og Menorah (Den syvarmede lysestage med olivenbladene) har altid været symbolerne på den jødiske nation. Heller intet nyt der.

At staten Israel vil arbejde for, og prioritere yderligere jødisk indvandring og bosættelse i landet (Jewish settlement) er jo kernen i hele ideen om det jødiske hjemland, som Balfour deklarationen for over 100 år siden slog fast. et er bare blevet totalt misforstået, af alle dem, som gerne vil misforstå. Men det har altså intet med de såkaldte bosættelser at gøre. Intet.

Man stadfæster, at Israel er en jødisk nation, og bekræfter, at landet er det sted, hvor jøder frit og uhindret, som noget ganske unikt i Verden, kan udfolde deres jødiske arv.

Man stadfæster, at Israel vil støtte jødiske menigheder i diasporaen, som er det jødiske udtryk for, at man ikke er bosiddende i Det Hellige Land (Eretz Israel) hvor nationen Israel er placeret.

Danmark er en lutheransk kristen nation og Dannebrog er vort flag! Sådan har det altid været.

Nu er det jødiske bare blevet yderligere defineret i Israel, fortsat i respekt for mindretallene, ligesom i Danmark.


Vill du selv læse lovteksten? Se her

Basic Law: Israel as the Nation-State of the Jewish People – på engelsk og nu også på dansk, med lidt kommentar

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp