Ny bog: Jewish Lives Matter

Den italienske journalist og politiker Fiamma Nirenstein forklarer i sin nye bog hvad der gør antisemitisme unik og hvorfor jødehad er så farlig.

Fiamma Nirenstein er italiensk-jødisk journalist og forfatter. I 2008-2013 var hun medlem af Italiens parlament. Hendes nye bog Jewish Lives Matter er oversat til engelsk, utgivet Jerusalem Center for Public Affairs. Du kan downloade bogen gratis her.

I bogen er fokus på hvordan de seneste års internationale had mod jøder har udviklet sig. Der lægges i bogen særlig vægt på det der skete under og efter Gaza-krigen i maj 2021. Nirensteins vigtigste bidrag er dog hendes forklaring på jødehadet som det har set ud i flere tusind år.

Ifølge Nirenstein skyldes antisemitisme først og fremmest jøders moralske loyalitet til et værdisystem og livsvalf som stiller verden foran et etisk spejl. Jøders tro på at de er et udvalgt folk har lagt et stort ansvar på deres skuldre. At det jødiske folk har bragt Torahens budskab om en G_d som stiller menneskeheden til ansvar for sine handlinger er svært at acceptere.

Det er også derfor antisemiter afviser det jødiske folks hjemland Israel, mener Nirenstein. «Israel har bragt det jødiske folk tilbage til livet efter mange massakrer, vundet krige mod alle odds, gjort gold jord frugtbar igen, reddet jøder i eksil og skånet dem fra forfølgelse og død, har stigende fødselsrate mens fødselsrateb i resten af den vestlige verden styrtdykker, givet os uvurderlige medicinske fremskridt og højteknologisk elektronik og software, har taget imod jødiske immigranter med åbne arme fra hele verden – også dem som aldrig har set vand komme ud af en vandhane,» skriver hun.

For at vi kan forstå hvad antisemitisme er, skal vi forstå at det ikke er almindelig racisme, forklarer Nirenstein. Motiverne bag antisemitisme er unikke, selv om mange fordomme gemmer sig under dække af antisemitisme. Antisemitismen har været fleksibel – nogle steder fordømmes jøder som kommunister og revolutionære, andre steder som kapitalister og borgerlige.

Den nye antisemitisme kræver at jøder tager afstand fra Israel for at blive respekteret af “det gode selskab”.

Ser vi tilbage i tiden hvor religion spillede en dominerende rolle i samfundet, kunne jøder som levede i diasporanen, kun få lov til at blive integreret i samfundet hvis de opgav deres jødiske tro (sådan var det også i Danmark).

I dag må diaspora-jøder afvise zionisme for at få særlig status og intelektuel værdighed i samfundet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp