Miloon Kothari har fået til opgave at efterforske Israel for menneskerettighedsbrud. Samtidig spreder han antisemitisme. (Foto: FN)

Norge fordømmer antisemitisme i FN – hvor er Danmark?

FN-efterforsker Miloon Kothari fordømmes internationalt for blandt andet at sige, at sociale medier styres af en «jødisk lobby» og stiller spørgsmålstegn ved Israels ret til at være et FN-land.

Presset mod FN-efterforsker Miloon Kothari om at gå af, stiger efter hans grove antisemitiske udtalelser hvor han blandt andet talte om «den jødiske lobby» under sit interview med Mondoweiss. Kothari sagde at de sociale medier «styres af en jødisk lobby». Han stillede også spørgsmålstegn ved Israel som et FN-medlemsland, skriver Jerusalem Post.

Den indiske menneskerettighedsekspert er en ud af tre medlemmer i «The United Nations Independent International Commission of Inquiry on the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and in Israel», oprettet i 2021 som skal komme med to årlige rapporter. Israel har anklaget kommisionen for at være partisk mod Israel.

Udspillet fra Kothari tyder på at kritikken er berettighet. Præsident i FN omstridte menneskerettighedsråd, Federico Villegas, siger at han forstår hvorfor Kotharis udtalelser tolkes som en antisemitiske.

Anklager om en «jødisk lobby» som kontrollerer medierne, banker og andre dele af samfundet er en gammel antisemitisk forestilling.

Flere lande kritiseret FN-efterforskerens udtalelser. Simon Manley, Storbritanniens FN-ambassadør i Genève, siger at Kotharis spøgrsmålstegn ved Israels FN-medlemskab og påstande om at en jødisk lobby kontrollerer sociale medier er «uacceptable og stødende».

I dag kom Norges FN-ambassade i Genève med en klar fordømmelse på Twitter af Kothari og hans antisemitiske udtalelser: – Norge er dybt bekymret over Miloon Kotharis udtalelser […]. Vi står op mod antisemitisme i enhver form:

Administrerende direktør i UN Watch, Hillel Neuer, takkede Norge for fordømmelsen og listede de lande som allerede har taget af afstand fra Kotharis udtalelser:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp