Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Trump gav ordre om at bekæmpe jødehad på skoler for højere uddannelse

Donald Trump underskrev en præsidentordre om bekæmpelse af antisemitisme den 11. december 2019. (Foto: Det Hvide Hus)
Præsidentordren bliver mødt med både jubel og modstand hos amerikanske jøder.

Den amerikanske præsident Donald Trump underskrev præsidentordren den 11. december 2019 som truer med at skære ned på den føderale finansiering til højskoler og universiteter som ikke bekæmper antisemitisme mod jødiske studerende på campus. Ordren er en udvidelse af Borgerrettighedsloven fra 1964, skriver Times of Israel.

– Det er vores budskab til universiteterne: Hvis I vil have de enorme summer i føderale midler som I modtager hvert år, så må I afvise antisemitisme. Så enkelt er det, sagde Trump, da han underskrev præsidentordren.

Ordren refererer til International Holocaust Remembrance Alliances (IHRA) definitioner af antisemitisme. Det vil ramme BDS-bevægelsen (boykot, desinvesteringer og sanktioner mod Israel) på amerikanske campus. En af de grupper der er aktive i BDS på universiteter, er Students for Justice in Palestine. De støtter Hamas og bruger ofte antisemitisk retorik, slogans og billeder.

Jøder og tilhængere af Israel fordømmes med udtryk som “nazisme, apartheid, folkedrab og etnisk udrensning”. Det er noget som både det amerikanske udenrigsministerium og IHRA definerer som antisemitisme. Meget af antisemitismen på campus er skjult bag en anti-israelsk agenda.
Rapport udgivet for nylig afdækker hvordan BDS forsøger at fremstille sig selv som en menneskerettighedsorganisation, men i virkeligheden spreder de had mod jøder og opfordrer til had og vold mod Israel og jøder, skriver Israel Hayom.

Der er delte meninger om præsidentordren blandt amerikanske jøder. Mens store grupper som Anti-Defamation League og American Jewish Committee udtaler sig positivt, er der dem som frygter at det kan slå tilbage på jøder.

-Det politiske teater er ikke kun kontraproduktivt, men det truer også de mennesker loven burde beskytte, sagde rabbiner Jack Moline, præsident i Interfaith Alliance. Han støttes af en anden kritiker, Halie Soifer, formand i Jewish Democratic Council of America

-Enhver overreaktion fra administrationen til håndhævelse af præsidentordren kan svække ytringsfriheden og gøre det endnu vanskeligere at bekæmpe legitim antisemitisme, siger hun.

Men det er Ted Deutch, kongresmedlem for Demokraterne i Florida, uenig i. Han mener ikke ordren vil “regulere ytringsfriheden eller straffe folk for deres meninger”, men at det kan være et vigtigt værktøj i myndighedernes respons på antisemitisme. I de senere år har der været en kraftig stigning i antisemitiske hændelser mod jødiske studerende på amerikanske campus.

Students for Justice in Palestine ved en markering ved Berkeley-universitet i California. (Foto: Ariel Hayat/Flickr)


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem