Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Antisemitiske bøger i svenske skoler

De iranske skolebøger, der blev brugt i Sverige, indeholdt antisemitisme. (Foto: Zacharias Fjellander, via varlenidag.se)
Bøgerne skildrer Israel som "satan" og opmuntrer til kamp mod jøderne.

Det var med chok og vantro, at skolepersonalet i Östhammar kommune i Sverige opdagede, at de havde modtaget lærebøger på persisk, som var antisemitiske og islamistiske. I bøgerne omtales Israel og jøder blandt andet som “satan”. Skolen havde modtaget bøgerne fra det store svenske undervisnings- og læringscenter LäroMedia, skriver den svenske avis Världen i dag.

Den første, der reagerede, var Zachariah Fjellander, kommunens enhedsleder for modtagelses- og modersmålsenheden, der tilbyder undervisning på andre modersmål end svensk, som anede uråd, da han bladrede igennem de persiske bøger, de havde modtaget, og så billeder af Ayatollah Khomeini, soldater og bevæbnede børn.

-Derfor ringede jeg til en ven, der kan persisk, og så mødtes vi. Han havde selv haft de samme skolebøger på gymnasiet og genkendte dem straks. Han sagde: “Åh, åh, det er ikke godt!”, Fortæller Fjellander til avisen.

Efter nogle oversættelser fandt de, at der er både antisemitiske og islamistiske påstande i de iranske bøger. På forsiden af ​​en af ​​bøgerne er et citat af Ayatollah Khomeini med ordene: “Hvis alle kulturer følger islamisk kultur, og alle grupper bliver muslimer, kan ingen skade os.”

I en anden bog kaldes Israel “satan”, både i poetiske og forklarende tekster, og unge mennesker opfordres til at deltage i kampen mod jøderne.

-På en måde blev jeg ikke overrasket, da jeg ved, at der er et problem med antisemitisme og radikal islamisme i denne region, men på samme tid er jeg bange. Det var en meget ubehagelig følelse, især da jeg indså, at disse bøger kan findes på flere skoler i Sverige, forklarer Fjellander.

Heller ikke dem, der havde bestilt bøgerne fra læringscentralen, kendte til deres indhold. Efter Fjellander kontaktede sine overordnede, besluttede de at kontakte LäroMedia og de svenske skolemyndigheder for at gribe ind.

-Det er i modstrid med skolens værdier. Svenske skoler skal være religionsfri, påpeger Fjellander.

Pär Larsson fra LäroMedias siger, at de handlede, så snart de hørte om sagen.

-Det vi kan gøre, når vi hører om sager som denne, er at vi kan gå ind og spærre genstandene, så det ikke er muligt at bestille dem længere. Det gjorde vi med det samme, efter vi blev opmærksomme på det, bemærker han.

Han siger, at de som distributør ikke kan gennemgå al modersmålslitteratur.

Vi censurerer ikke i udgangspunktet, og vi har ikke viden om, hvad der er i alle bøgerne. Vi kender ikke sproget, forklarer Larsson.

LäroMedias siger, at de fik bøgerne fra importøren Khayyem Books i Göteborg. Bøgerne sælges stadig på importørens hjemmeside, selvom de er blevet advaret om indholdet af bøgerne.

Jeg anbefalede dem at fjerne bøgerne, men det er op til dem.

Det svenske skolestyre har skrevet til Östhammar kommune, at det er skolens eget ansvar at sikre, at bøgerne er i overensstemmelse med læseplaner, kurser og fagplaner. Kommunen er ikke tilfreds med svaret fra skoleadministrationen.

-Vi er skuffede over, at vi modtog et passivt, vagt og intetsigende svar. Det er skolens ansvar at gå videre med sagen. Det er beklageligt, at der ikke er nogen central kontrol af skolebøgerne, siger Fjellander til Världen i dag.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem