Giver 40 millioner svenske kroner til at beskytte jøderne i Malmø

Hvert år udsættes den jødiske befolkning for snesevis af antisemitiske hændelser.

To privatpersoner har doneret 40 millioner svenske kroner til at sikre jøderne og synagogen i Malmø. (Foto: Wikipedia)

To filantroper har doneret 40 millioner svenske kroner til at beskytte jøderne i den svenske by Malmø. Lennart Blecher, som er jødisk, og Dan Olofsson, som ikke er, besluttede at donere pengene for at “skabe noget håb hos den jødiske befolkning”.

-Selvom politikerne ikke gør noget, skal de føle, at der er mennesker, der er villige til at stå op for dem, fortæller Olofsson, til bladet Dagens Nyheter.

Donationen kommer samtidig med, at den svenske regering forbereder en international konference i Malmø om bekæmpelse af antisemitisme. Det er også planen at der skal åbne et holocaust-museum i den svenske by.

Malmø er en by, hvor en tredjedel af indbyggerne kommer fra muslimske lande, byen har en jødisk befolkning på flere hundrede. Hvert år udsættes de for snesevis af antisemitiske hændelser.

Denne artikel er en gave til dig fra medlemmerne i Med Israel for Fred (MIFF). Hvis du også bliver medlem, kan vi nå ud med sandheden om Israel til endnu flere. Hvis du allerede er medlem, håber vi, at du vil rekruttere en ven nu. Klik her for at gå til indmeldelsesblanket. Medlemskab er gratis året ud!

Under årets 1. maj optog i byen, råbte tilhængere af partiet Socialdemokraterne, at de skulle “knuse zionismen”. Malmøs tidligere borgmester ledede processionen. Hændelsen førte til fordømmelse fra det jødiske miljø i byen. Statsminister Stefan Lofven fordømte også det som skete d. 1 maj.

Kommentator Sofia Nerbrand mener, at det er forkert at private personer må betale for jødernes sikkerhed i Malmø. Hun mener, at det bør være det offentliges ansvar.


“Det er urimeligt, at medlemmer af det jødiske samfund skal finansiere deres sikkerhed for at beskytte sig mod angreb. Det er en grundlæggende opgave for staten og kommunen,” skriver hun i avisen.