Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Tidligere nazistisk vagt i Stutthof koncentrationslejr til retten: -Jeg fortryder mine handlinger

Stutthof koncentrationslejr. (Foto: Kallerna, Wikimedia Commons).
Bruno Dey på 93, forklarede i retten, at han vidste jøder blev gasset i lejren, men at han ikke kunne hjælpe dem.

Tidligere vagt i nazistisk koncentrationslejr har i en tysk retssal sagt, at han er ked af det, han gjorde. Bruno Dey er en tidligere SS-soldat anklaget for 5.230 tilfælde af meddelagtighed til drab, siger, at han vidste, at jøder blev gasset i Stutthof, men at han ikke så sig i stand til at befri dem, skriver Times of Israel.

Dey på 93 sagde i retten, at han fortrød sine handlinger under Anden Verdenskrig. Dey er medskyldig i mordet på mere end 5.000 mennesker i en nazistisk koncentrationslejr.

Retssagen mod Dey kan blive en af de sidste sager mod nazister med mord på samvittigheden. Dey var vagt i Stutthof koncentrationslejr nær byen Gdansk i Polen (dengang Danzig). Dey insisterede på, at han ikke havde deltaget frivilligt i de drabelige handlinger, men at han havde fortrudt det han havde gjort.

Deys advokat Stefan Waterkamp forklarede i retten at hans klient havde fortrudt sine handlinger under Anden Verdenskrig og at han var klar over, at fangerne i lejren ikke var kriminelle, men at de var blevet interneret i lejren på grund af antisemitisme, racisme og andre grunde. Dey sagde at han havde medfølelse med fangerne, men at han ikke var i stand til at befri dem.

Dey sad i kørestol, han havde hat og solbriller på og skjulte sit ansigt.

Waterkamp sagde, at hans klient “ville besvare alle spørgsmål,” og understregede, at “Dey ikke lod sig hverve frivilligt til SS. Han ansøgte heller ikke om at arbejde i en koncentrationslejr.”

Ikke desto mindre sagde anklagerne, at “som SS-vagt i Stutthof koncentrationslejr mellem august 1944 og april 1945 formodes han at have støttet de grusomme mord, som især gik ud over de jødiske fanger.”

Selvom retssagen kommer efter mange år, understregede jødiske grupper dens vigtighed i lyset af nutidig højreekstremistisk antisemitisk vold – eksempelvis angrebet mod synagogen i Halle for nyligt (læs MIFFs artikler om angrebet her).

“Hvorfor afholder I retssagen i dag? Husk, hvad der skete i Halle i sidste uge,” sagde Efraim Zuroff fra The Simon Wiesenthal Center, som stadig jager tidligere nazister.

“Alderdom er ikke en begrundelse for ikke at dømme ham. Han var en del af den største tragedie i historien. Det var hans valg at deltage.”

I den tid, hvor Dey var vagt i lejren, blev ordren om Den endelige løsning (Endlösung) – udryddelse af alle jøder givet af de nazistiske ledere, hvilket ledte til den systematiske udryddelse af fanger i gaskamre, mens andre døde af sult eller fordi de blev nægtet lægelig hjælp, sagde anklagerne.

Trods Deys høje alder, blev han fremstillet i en ungdomsret. Det skyldes at han var 17 år, da han kom til Stutthof.

Ifølge de tyske medier blev Dey, som nu bor i Hamburg, bager efter krigen. Han var gift og havde to døtre. Han supplerede sin indkomst ved at arbejde som lastbilchauffør og pedel.

Loven indhentede ham endelig i 2011, efter John Demjanjuk blev dømt og retssagen mod ham dermed dannede præcedens. Demjanjuk blev dømt på baggrund af sin tjeneste i Sobibor koncentrationslejr i Polen.

Siden da har Tyskland haft meget travlt med at stille overlevende SS personale for retten på baggrund af tjeneste snarere end på baggrund af mord eller forbrydelser, som var direkte forbundet med de individuelle anklagede.

“På samme måde er Dey anklaget for at have bidraget som et tandhjul i en drabsmaskine, hvor han vidste hvad der skete, og ordrerne om at myrde kunne eksekveres,” siger anklagerne.

Ifølge den tyske avis Tegesspiegel Daily, sagde Dey i de indledende afhøringer, at han kun endte i SS-Totenkopfsturmbahn, som ledte lejren, fordi han havde hjerteproblemer der forhindrede ham i at blive sendt til fronten.

Dey blev også citeret for at have sagt, at han kendte til lejrens gaskamre, hvor han så fanger bliver skubbet ind. 

Han indrømmede at have set “udhungrede kroppe, mennesker, som havde lidt,” men insisterede på, at han var uskyldig, skriver Die Welt.

Nazisterne byggede Stutthof lejren i 1939 og den blev opringeligt brugt som lejr for polske politiske fanger. Lejren endte med at have 11.000 fanger, hvoraf mange var jøder. Ca. 65.000 mennesker døde i lejren.

Siden dommen mod Demjanjuk har det tyske retsvæsen dømt Oskar Goerning, som var revisor i Auschwitz, og Reinhold Hanning, en tidligere SS vagt i Auschwitz, for at have været meddelagtige i massemord. Begge mænd blev fundet skyldige, inden de blev 94 år, men de døde, inden de kunne afsone deres straf.

I april måned udsatte en tysk dommer retssagen mod en tidligere vagt i Stutthof koncentrationslejr efter den 95-årige anklagede blev indlagt på hospitalet med hjerte- og nyrevanskeligheder.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem