Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Schindler mindet ved sin grav af børnene til dem han reddede

Detalje fra Oskar Schindlers grav i Jerusalem. (Foto: Adam Jones, flickr.com)
Talmud: - Han som redder ét liv, har reddet en hel verden. Oskar Schindler reddede ca. 1.200 jøder fra nazisterne. Børnene til de overlevende markerede Schindlers 45 års dødsdag ved hans grav på Zion bjerget i Jerusalem - Yehi sichro baruch.

En gruppe israelere, der skylder deres liv til Oskar Schindler, besøgte hans grav i Jerusalem for at markere hans 45 års dødsdag, skriver Times of Israel.

Antallet af Holocaust-overlevende svinder ind i takt med tiden – derfor var der kun én overlevende med ved markeringen.

Schindler ligger begravet på den katolske kirkegårdZion bjerget i Jerusalem.

Ruth Sachs på 93, fortalte Kanal 13: “Hele min familie, mine forældre og min bror – de døde alle under Holocaust.”

Ruth Sachs var blandt de ca. 1.200 jøder, som Schindler reddede fra nazisternes dødsmaskine ved at hævde de var vigtige medarbejdere på hans fabrikker, der leverede ammunition til den tyske hær.

Sachs var en ud af en gruppe på flere hundrede kvindelige medarbejdere, der næsten omkom, efter de ved fejl var blevet sendt til Auschwitz. Den forfærdelige scene udspilles også i Steven Spielbergs film fra 1993 Schindler’s List.

Det var næsten umuligt at overbevise de tyske embedsmænd om at give kvinderne lov til at forlade Auschwitz igen. Men takket være Schindlers kampagne med lobbyarbejde og bestikkelse af embedsmænd klarede Schindler det efter et par uger.

”Da vi kom til Auschwitz, troede vi ikke vi ville komme derfra igen,” fortalte Sachs.

Ved Schindlers grav fortalte Lea Guterman, hvis forældre han havde reddet:
“Jeg fødte fem børn, vi har 36 børnebørn og over 120 eller 150 oldebørn – efter 120 stoppede vi med at tælle.” Guterman tilføjede: “De er alle dine, de er alle jøder… det er alt sammen din fortjeneste.”

Som menneske var Schindler kontroversiel – før han tog beslutningen om at redde så mange jøder som muligt gennem sin forretning, udnyttede Schindler, som selv var medlem af nazistpartiet, sine jødiske ansatte grundigt. Indtil 1940 var han også spion for nazistisk efterretning i Tjekkoslovakiet.

Han var kendt for at være grådig, en ludoman og en dranker som var glad for kvinder. Men Lily Haber, hvis far blev reddet af Schindler, fortalte Kanal 13, at hans historie var et bevis på, at det er umuligt at kategorisere mennesker.

”Han var overfladisk, en dranker og grådig – det er alt sammen sandt,” sagde hun. ”Men jeg er i live takket være ham.”

På trods af hans komplekse karakter betragtes han i vid udstrækning som en helt og blev i 1993 anerkendt af Israel som The Righteous Among the Nations. Æren tildeles ikke-jøder, der modigt reddede jødiske liv under Holocaust.

Oskar Schindler døde d. 9 oktober 1974 og blev begravet i Jerusalem – som det eneste tidligere medlem af det nazistiske parti. I år falder hans dødsdag på Yom Kippur – forsoningsfasten som er jødernes mest hellige dag.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem