Børnefilmen som fremstiller terrorangreb som ‘magiske’ har haft dansk premiere

Danske børn serveres hyldest af terrorgruppen PFLP og makaber humor om selvmordsangreb. Filmen har fået mindst 3,3 millioner kroner i offentlig støtte i Norge – og vises nu i 6 biografer spredt over hele Danmark.

Terrorangrep fra Libanon inn i Israel blir framstilt som «magiske» i en ny norsk barnefilm. (Skjermdump fra filmen Tårnet)
Terrorangreb på Israel fra Libanon bliver fremstillet som «magiske» i en ny norsk film for børn (Skærmdump fra traileren for filmen "Tårnet")
Denne artikel er en gave til dig fra medlemmerne i Med Israel for Fred (MIFF). Hvis du også bliver medlem, kan vi nå ud med sandheden om Israel til endnu flere. Hvis du allerede er medlem, håber vi, at du vil rekruttere en ven nu. Klik her for at gå til indmeldelsesblanket. Medlemskab er gratis året ud!

Torsdag den 4. april har animationsfilmen “Tårnet” premiere i Danmark. Filmen er lavet af den norske direktør Mats Grorud. Beskrivelsen af filmen i danske biografter er sukkersød –


“Palæstinensiske Wardi er 11 år og bor med hele sin familie i den flygtningelejr, hvor hun er født og opvokset. En dag giver Sidi nøglen til sit barndomshjem til Wardi, der nu antager, at oldefaren har mistet alt håb om at vende hjem. Derfor begynder hun at lede efter sin oldefars tabte håb i flygtningelejren, hvor hun samler familiens minder, generation efter generation. Glæd dig til en visuelt og tematisk overvældende film. Tilladt for børn over 11 år”


– og totalt misvisende.

Gennem en række artikler i efteråret 2018 har MIFF i Norge afsløret, hvad filmen egentlig er: et mesterværk af anti-Israel propaganda. At det er Libanon, som holder palæstinenserne i et jerngreb – dog ikke i teltelejre! – forties. Og filmen reducerer palæstinenserne til ofre, hvis eneste håb er at udøve vold. Blandt de mest chokerende eksempler er en scene i filmen, hvor palæstinensiske terrorangreb på Israel fra Libanon skildres som “magiske”. En plakat for den marxistiske terrororganisation PFLP vises igen og igen.

Hér er “vitsen” om selvmordsangreb:

Replik i Tårnet: - Vil du have at jeg bliver selvmordsbomber? Svaret: - Bare du ikke sprænger dig selv i luften her foran barnet! (Skærmdump)
Replik i Tårnet: – Vil du have at jeg bliver selvmordsbomber? Svaret: – Bare du ikke sprænger dig selv i luften her foran barnet! (Skærmdump)

Næstformanden for MIFF Norges bestyrelse, Morten Fjell Rasmussen, har anmeldt filmen:

– Filmen Tårnet, der beskæftiger sig med palæstinensere i en flygtningelejr i Libanon, er en propagandafilm, der både giver en fejlbehæftet fremstilling af, hvad der skete, da Israel blev etableret i 1948, og fremmer en politik, der hindrer fred. Hvis vi skal tror på filmen – og det er normalt hvad skolebørn gør – er det palæstinensiske flygtningeproblem udelukkende opstået som følge af det onde, som israelerne påstås at have sat i system. Filmen nævner ikke med et eneste ord, at flygtningeproblemet opstod som følge af en krig iværksat af arabiske ledere med henblik på at kvæle Israels oprettelse i fødslen. Sådanne komplicerede fakta skal man åbenbart ikke belemre skolebørn med. Filmen nøjes ikke med at fortælle om, at palæstinensere i Libanon drømmer om at flytte til Israel. Hovedbudskabet i filmen er, at de bør få lov til det. Hvis man er ærlig over for selv, forstår man, at det ikke kan realiseres, uden at Israel ophører med at eksistere som en jødisk stat.

Frank Lande har i internetavisen iTromsø  også anmeldt filmen. Han fremhæver, at Tårnet fortæller en vigtig historie baseret på fortællinger fra folk, som Mats Grorud mødte da han boede i en flygtningelejr i Beirut, Libanon. Med det udgangspunkt kan det ikke overraske, at filmen lægger mest vægt på palæstinensernes oplevelse af konflikten med Israel. Men samtidigt konkluderer Frank Lande:

Tårnet ligner mere politisk propaganda end kunst. … Det største ankepunkt er, at filmen lægger så stærke føringer for hvad seeren skal tænke og føle.

Frank Lande fortsætter: “Her åbnes ikke engang en sprække for selvstændige reflektioner. Konflikten vinkles så hårdt (…), at israelerne reduceres til ondsindede mænd, som jager hele familier fra deres hjem og skyder på små palæstinensiske børn mens de leger.”

Produktion og distribution

Filmen er blevet produceret i fællesskab mellem Tenk.tv (Norge), Les Contes Modernes (Frankrig) og Cinenic Film (Sverige). Den fik biografpremiere i de tre lande i november 2018 og februar 2019 – og nu er turen kommet til Danmark.

Distributørerne er Europa Film A/S, Folkets Bio, Jour2fête og Øst for Paradis. Filmen er i øvrigt blevet vist ved mere end 20 filmfestivaler og er blevet finansieret med bl.a. mindst 3,3 millioner kroner fra Norsk Filminstituttet.

På filmens Facebook side står der i øvrigt at siden blev oprettet den 15. maj 1948.

Der skal rejses en offentlig debat

Fredag ​​den 7. december 2018 sendte MIFF en e-mail til omkring 1.400 gymnasier og gymnasier på tværs af landet med en advarsel mod filmen. Advarslen skal ses i lyset af “FN-Sambandets” kampagne for at få filmen vist i norske skoler og anvendelse af et stærkt fejlbehæftet oplæg om “Israel-Palæstina-konflikten” i undervisning.

Opdatering

MIFF.no har også den 6. april beklaget, at propaganda fra Norge er nået til Danmark – og vil gerne minde os i Danmark, at det ikke kun er grov propaganda mod Israel, som kommer fra Norge, men også sandhed og gode ord gennem MIFF.NO – og nu MIFF.DK.

Hjælp MIFF med at kæmpe imod indoktrinering af børn.

Meld dig ind i MIFF her.