Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iran forbyder brug af ​​israelsk teknologi. Det vil sætte dem mindst 50 år tilbage

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei på en teknologimesse i Iran i 2019. Nu er meget af denne teknologi forbudt, efter det iranske parlament vedtog en lov som forbyder al brug af israelsk teknologi. (Foto: Iranske myndigheder)
– Uden israelsk teknologi vil Iran blive en enorm amish-koloni, siger forfatter.

Det iranske parlament har enstemmigt vedtaget en lov som forbyder al brug af israelsk teknologi. Ifølge loven vil brug af israelsk hardware eller israelsk software være «en forbrydelse mod Gud». Forbuddet betyder at det nu er slut med at bruge alt fra computere, mobiltelefoner, internet og en række bilmærker i Iran, skriver David Horovitz i en kommentar i Times of Israel.

Han mener verdenssamfundet burde juble over den anti-israelske lov. For hvis Iran mener det alvorligt og følger op på det, vil landet blive sat flere årtier tilbage. Det vil få udtilfredsheden med de undertrykkende ayatollaherer til at nå nye højder og sandsynligvis føre til at det brutale, kyniske og voldelige regime vil falde.

Hvis den vedtaget lov ikke blot skal betragtes som et spil for galleriet kan det iranske regime starte med at slukke alle sine computere. De indeholder nemlig prosessore fra Intel og/eller teknologi designet og/eller udviklet i Israel.

Intel etablerede sig allerede i Israel i 1970-erne og Intel i Israel udviklede derefter 8088-prosessoren, som blev brugt af IBM i den første Microsoft-basrede computer til hjemmebrug. Siden den gang er flere nye dataprosessore blevet udviklet i Israel og landet er grundpillen i udvikling af prosessore til tablets, computere og bærbare computere. Revolutionen med bærbare computere skete på grund af Pentium M-prosessoren, som blev udviklet i Israel i 2003, skriver Horovitz i sin kommentar.

Intels fabrikkområde i Kiryat Gat i Israel. Nå skal det bygges et nytt produksjonsanlegg tilknyttet det gamle. (Foto: Wikipedia)
Intels fabriksområde i Kiryat Gat i Israel. Store dele af selskabets prosessorer er udviklet i Israel. (Foto: Wikipedia)

Apple, som har brugt Intel-prosessore siden 2009, har også et stort forskningscenter i Israel. Givetvis endnu et selskab som Iran må styre udenom.

Samtidig skal det understreges at Iran uanset vil få mindre behov for computere fremover, fordi den nye lov betyder at de også må stoppe brug af internet, understreger Horovitz. Det skyldes at routerne som er produceret af Cisco Systems er et kernekomponent i internettets ryggrad – overførelse af information mellem datanetværk i svimlende hastigheder – og Cisco Israel er en central del af selskabets udvikling af routere. I hjertet af selskabets nyeste routere finder du teknologi som er udviklet i Israel.

Brugen af internet ville blive meget begrænset i Iran, siden den nye lov ikke giver iranerne tilgang til særlig mange søgemaskiner. Google har store udviklingscentre i Israel, på tværs af en række produkter. Et lille eksempel: Når du skal søge efter noget på Google, så popper der flere forslag op på det søgeord du har skrevet. Den teknologien er udviklet i Israel – og dermed forbudt i Iran.

Når det gælder søgemaskinen Bing, ja, så er den et Microsoft-produkt. Og som daværende Microsoft-chef Steve Ballmer bekendtgjorde under et besøg i Israel i 2008 (17 år efter selskabet etablerede sig i Israel): «Microsoft er lige så meget et israelsk selskab som et amerikansk selskab». Faktisk har Microsoft flere ansatte per indbygger i Israel end i noget andet land i verden.

Lagring af data i skyen er også noget som Iran ikke længere kan bruge, siden teknologien bag er en israelsk specialitet. Meget er udviklet i Israel.

Israels tidligere finansminister Moshe Kahlon (nr. tre fra højre) på besøg hos Googles kontor i Tel Aviv i 2017.

Det nye lov betyder også at iranerne må lægge deres smartphones på hylden. Helt tilbage til Motorolas dage, som havde en udviklingsafdeling i Israel til og med før Intel, har mobiltelefoner været fyldt med israelsk teknologi.

Faktisk vil alle Irans internationale forbindelser – kommunikation, bank, godstransport og den vigtige olieeksport – blive gennemgået meget nøje af det iranske regime, at frygt for at finde «zionistisk teknologi», skriver Horovitz.

Afhængig af hvor strengt regimet vil tolke sin nye lov, må landet måske begrænse sine allerede sanktionerede internationale bankforbindelser, fordi mange store internationale banker som Citibank, RBS og Deutche Bank har opkøbt israelske selskaber og/eller bruger israelsk cyberteknologi.

Shipping vil også blive et stort problem for Iran, siden Freightos – en online markedsplads for det internationale shippingmarked – ja, det er også er israelsk.

Den nye lov vil ramme Irans olieindustri hårdt. Her fra et olieanlæg ved den persiske gulf. (Foto: Iranian Presidency)

Irans vigtige olieindustri vil også blive hårdt ramt af forbuddet mod israelsk teknologi. De internationale olieraffinaderier som håndterer det sorte guld er afhængige af israelske overvågningssystemer, israelsk cybersikkerhed og anden teknologi som er udviklet i Israel – som nu er ulovligt ifølge iransk lov.

Sundhedssystemerne i Iran vil også blive hårdt ramt af den nye lov, skriver Horovitz. Medtronic, verdens største producent af medicinsk udstyr, producerer udstyr som er grundpillen på sygehuse verden over. De har opkøbt meget israelsk teknologi og har eget udviklingscenter i Israel. Også General Electric og Change Healthcare har store afdelinger i Israel.

Flere typer medicin udvikles i Israel og bliver dermed også forbudt at bruge i Iran.

Der vil heller ikke være særlig mange biler iranerne vil kunne bruge fremover, nu hvor israelsk teknologi forbydes i Iran. En række bilmærker har nemlig israelsk teknologi i sig. Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei er flere gange blevet fotograferet i tyske BMWer. Dem kan han ikke længere blive kørt i. Bilproducenten udtalte i 2019 at de havde samarbejdet med en række israelske firmaer igennem flere år. Selskabet har også planer om at etablere deres egen udviklingsafdeling i Israel.

Opremsningen af alt det iranerne fremover må undvære kunne fortsætte i en uendelighed. Utallige internationale virksomheder har kontor i Israel, de opkøber israelsk teknologi og har forbindelser til Israel. Saul Singer, som har skrevet en bog om israelske upstartsvirksomheder, siger at Iran troligt kan fortsætte med at bruge lommeregnere og fastnettelefon uden at bryde loven – selv om han heller ikke er helt sikker på det.

– Et Iran uden israelsk teknologi ville få Nord-Korea til at fremstå avanceret og kosmopolitisk. I hovedtræk vil Iran gå tilbage til hvordan verden så ud for 50 år siden, og måske endda endnu længere tilbage. Landet ville blive en enorm amish-koloni, siger Singer om den anti-israelske lov som er vedtaget i Iran.

Ayatollah Ali Khamenei går ud af en sort BMW. Nå kan han ikke længere sidde i BMWer. (Foto: ISNA)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem