Daniel Pipes: – Hvorfor Israels venner må sige nej til annektering af ​​Vestbredden

Annektering af Vestbredden er bare en handling for egen fornøjelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer Pipes.
Daniel Pipes. (Foto: Wikimedia Commons)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Daniel Pipes er en højreorienteret amerikansk kommentator som i alle år har været en stærk støttespiller for Israel og for højreorienterede israelske ledere. «Jeg er ikke en som klager over den israelske «okkupation» af Vestbredden, i mine øjne ville palæstinenserne have haft selvstyre for længe siden hvis de var stoppet med at dræbe israelere. Jeg støtter ikke Clinton-planen, den tidligere amerikanske præsidents opskrift på kompromis for at løse den palæstinensisk-israelske konflikt fra to årtier siden. I strid med den, opmuntrer jeg til israelske tiltag for at signalere til palæstinenserne at konflikten er ovre, og at de har tabt,» skrev Pipes i New York Times 7. marts.

Alligevel er Pipes stærkt imod en israelsk annektering af omkring 30 procent af Vestbredden, som den nye israelske samlingsregering har åbnet op for efter 1. juli.

Pipes kommer med seks argumenter:

For det første frygter han at en ensidig israelsk annektering vil provokere præsident Trump. Amerikanerne forventer at Israel vil signalere villighed til at forhandle om Trumps skitse med palæstinenserne, og ikke begynde på ensidige tiltag.

For det andet påpeger han at en annektering vil svække Israels støtte i Det demokratiske parti og i vigtige europæiske lande. 

For det tredje kan en annektering skade det forhold som premierminister Benjamin Netanyahu møjsommeligt har bygget op med de sunni-arabiske lande. (Blandt andet derfor tror Anshel Pfeffer i Ha’aretz at Netanyahu ikke vil gennemføre en annektering.)

For det fjerde vil palæstinenserne blive meget provokeret, noget som kan destabilisere ikke blot Vestbredden og Gaza, men også Jordan. På Vestbredden kan der opstå en ny intifada, fra Gaza-striben kan der komme nye raketangreb.

For det femte vil venstrefløjen i Israel reagere med afsky og blive radikaliseret.

Til slut, argumenterer Pipes, vil en annektering give flere palæstinensere ret til at blive statsborgere i Israel. Det frygter han kan blive en trussel mod Israels status som en jødisk stat. «Borgere af Israel, i modsætning til eksterne fjender, kan ikke nedkæmpes. Deres loyalitet må vindes, og jo flere de er i antal, jo vanskeligere vil den opgave blive.»

Pipes mener at en annektering vil være en symbolsk handling, en vendlig gestus overfor de israelere som bor på Vestbredden under en uafklaret juridisk situation. Men en israelsk annektering vil ikke ændre på det, mener Pipes, siden det er usandsynligt at de vigtige regeringer i verden vil anerkende ændringen.

Pipes mener Israel må hævde sig overfor palæstinenserne, men at det må rette sig mod det overordnede mål om at få palæstinenserne til at opgive drømmen om at fjerne den jødiske stat. Annektering af Vestbredden er udelukkende en handling for egen fornøjelse som vil få et modsat resultat, argumentere han. På trods af sine intentioner, vil det styrke palæstinensernes sag og vanskeliggør en løsning på konflikten yderligere. Derfor må venner af Israel højt og tydeligt sige nej til annektering af Vestbredden, konkluderer Pipes.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHvad vil en annektering af Jordan-dalen betyde for dem som bor der?
Næste artikelAsos og Adidas bruger israelsk teknologi til at “klæde” kunderne på online
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise