Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Daniel Pipes: – Hvorfor Israels venner må sige nej til annektering af ​​Vestbredden

Daniel Pipes. (Foto: Wikimedia Commons)
Annektering af Vestbredden er bare en handling for egen fornøjelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer Pipes.

Daniel Pipes er en højreorienteret amerikansk kommentator som i alle år har været en stærk støttespiller for Israel og for højreorienterede israelske ledere. «Jeg er ikke en som klager over den israelske «okkupation» af Vestbredden, i mine øjne ville palæstinenserne have haft selvstyre for længe siden hvis de var stoppet med at dræbe israelere. Jeg støtter ikke Clinton-planen, den tidligere amerikanske præsidents opskrift på kompromis for at løse den palæstinensisk-israelske konflikt fra to årtier siden. I strid med den, opmuntrer jeg til israelske tiltag for at signalere til palæstinenserne at konflikten er ovre, og at de har tabt,» skrev Pipes i New York Times 7. marts.

Alligevel er Pipes stærkt imod en israelsk annektering af omkring 30 procent af Vestbredden, som den nye israelske samlingsregering har åbnet op for efter 1. juli.

Pipes kommer med seks argumenter:

For det første frygter han at en ensidig israelsk annektering vil provokere præsident Trump. Amerikanerne forventer at Israel vil signalere villighed til at forhandle om Trumps skitse med palæstinenserne, og ikke begynde på ensidige tiltag.

For det andet påpeger han at en annektering vil svække Israels støtte i Det demokratiske parti og i vigtige europæiske lande.

For det tredje kan en annektering skade det forhold som premierminister Benjamin Netanyahu møjsommeligt har bygget op med de sunni-arabiske lande. (Blandt andet derfor tror Anshel Pfeffer i Ha’aretz at Netanyahu ikke vil gennemføre en annektering.)

For det fjerde vil palæstinenserne blive meget provokeret, noget som kan destabilisere ikke blot Vestbredden og Gaza, men også Jordan. På Vestbredden kan der opstå en ny intifada, fra Gaza-striben kan der komme nye raketangreb.

For det femte vil venstrefløjen i Israel reagere med afsky og blive radikaliseret.

Til slut, argumenterer Pipes, vil en annektering give flere palæstinensere ret til at blive statsborgere i Israel. Det frygter han kan blive en trussel mod Israels status som en jødisk stat. «Borgere af Israel, i modsætning til eksterne fjender, kan ikke nedkæmpes. Deres loyalitet må vindes, og jo flere de er i antal, jo vanskeligere vil den opgave blive.»

Pipes mener at en annektering vil være en symbolsk handling, en vendlig gestus overfor de israelere som bor på Vestbredden under en uafklaret juridisk situation. Men en israelsk annektering vil ikke ændre på det, mener Pipes, siden det er usandsynligt at de vigtige regeringer i verden vil anerkende ændringen.

Pipes mener Israel må hævde sig overfor palæstinenserne, men at det må rette sig mod det overordnede mål om at få palæstinenserne til at opgive drømmen om at fjerne den jødiske stat. Annektering af Vestbredden er udelukkende en handling for egen fornøjelse som vil få et modsat resultat, argumentere han. På trods af sine intentioner, vil det styrke palæstinensernes sag og vanskeliggør en løsning på konflikten yderligere. Derfor må venner af Israel højt og tydeligt sige nej til annektering af Vestbredden, konkluderer Pipes.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem