Benjamin Netanyahu og Donald Trump i Det hvite hus i januar 2020. (Foto: Kobi Gideon / Flickr)

– Ceremonien i Det Hvide Hus er en af ​​Netanyahus største bedrifter

Tirsdag den 15. september fordobles antallet af arabiske lande med fulde diplomatiske forbindelser med Israel.

Det er en historisk dag. For første gang i 26 år indgår Israel aftale om fulde diplomatiske forbindelser med et arabisk land. Og det er ikke bare De Forenede Arabiske Emirater, også Bahrain er med i festen. Dermed bliver antallet af arabiske lande med en fredsaftale med Israel fordoblet i løbet af èn dag.

– Netanyahu har altid udmærket sig som diplomat, og ceremonien i dag, tirsdag i Det hvide hus vil være en af hans største bedrifter, skriver Aluf Benn, chefredaktør i Ha’aretz. Den venstreorienterede avis har udtrykt kraftig kritik af premierministeren – for hans håndtering af coronakrisen, de tre korruptionsager som er ved at blive behandlet af det israelske retssystem og andre sider af Netanyahu/Netanyahu-familiens politik og opførsel.

– Men det skal ikke underminere vigtigheden eller symbolikken ved den omstændighed at det israelske flag vil vaje over israelske ambassader i Abu Dhabi og Manama – og Golf-staternes flag vil vaje over Tel Aviv, sammen med det saudi-arabiske landskab som vil blive set af de israelere som flyver til Fjernøsten og tilbage, skriver Benn.

Israel har i flere årtier haft mere eller mindre hemmelige forbindelser med Golf-landene, og nogle stemmer i den israelske opposition forsøger derfor at undervurdere dagens indgåelse af fredsaftaler. Det afviser Benn, som påpeger betydningen af at forholdet nu vil blive et åbent forhold. Indtil nu har forbindelsen været noget som blot de få tæt på magten og våbenhandlerne kunne tjene på, med en åben forbindelse kan en alle israelere rejse til Dubai uden udklædning eller udenlandsk pas. «Det er demokratiseringen af fred,» skriver Benn.

De fleste kritiske kommentarere til normaliseringsaftalerne afvises af chefredaktøren. Den eneste han selv nævner, er at aftalen «afslører Israels fuldstændige afhængighed af USA». Washington ønsker at sælge krigsfly til Emiraterne og nyde lidt diplomatisk præstige forud for præsidentvalget.

– Ceremonien på tirsdag vil blive Trumps fejring – han har sørget for en aftale mellem Israel og de arabiske lande som hans forgænger Barack Obama aldrig opnåede. Alligevel gør det ikke bedriften mindre, og hvis de en dag løslader os fra Corona-nedlukningen som Netanyahus fejlslagende indenrigspolitik har forårsaget, vil vi kunne dyppe tærene i Golfen og nyde frugterne af hans udenrigspolitik, afslutter Benn.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp