Fire spørgsmål som alle Israel-venner bør kunne udenad

Næste gang du bliver “presset op mod muren” med kritik af Israel, så prøv at stille disse fire spørgsmål.

Israel. (Foto: momo, flickr)

Israel bliver udsat for en overvældende fordømmelse og kritik, som ofte kan få Israels venner til at blive defensive.

Hvad skal du svare?
MIFF har tusindvis af artikler kategoriseret efter tema og nøgleord, der giver gode svar. Du kan bruge hjemmesidens søgemaskine (se øverst til højre) eller google et spørgsmål / nøgleord med “MIFF” i søgefeltet.

Men ud over at lære hvad du skal svare, kan det være godt at vide hvilke spørgsmål du skal stille.

Her er fire spørgsmål du bør stille til Israels kritikere.

1. Hvad er det første du vil have Israel skal gøre nu?


Svaret vil sandsynligvis være “afslutte besættelsen”.

Mind da om at Israel og det internationale samfund har forsøgt at afslutte besættelsen og har tilbudt palæstinenserne deres egen stat flere gange (1939, 1947, 1967, 2000, 2008, 2014, 2018).

Stil derefter spørgsmål nr. 2.

———————

2. Vil du have, at Israel ensidigt trækker sig ud af Vestbredden?


Svaret vil normalt være ja.

Mind dem om, at Israel tidligere har forsøgt ensidig tilbagetrækning to gange. Israel trak sig tilbage fra Libanon i 2000, og nu er 200.000 raketter rettet mod Israel fra dette område. Israel trak sig ud af Gaza i 2005, og resultatet har været titusinder af granat- og raketangreb, terrortunneler og brande.

Derfor kommer spørgsmål nummer 3 naturligt.

3. Kan du garantere, at situationen på Vestbredden ikke vil være den samme som i Gaza, hvis Israel trækker sig tilbage?Svaret vil være noget i retning af “Jeg kan ikke garantere det, men vi kan håbe, at det bliver bedre.”

Før du stiller spørgsmål 4, skal du kort nævne selvmordsbomberne og skyderierne fra Vestbredden under den anden intifada.

4. Hvis du tænker på historien, og især tilbagetrækningen fra Gaza, ville du risikere din egen families liv på et så vagt “håb”? Eller ønsker du garantier?

Svaret giver sig selv.
At stille disse fire spørgsmål er åbenlyst ikke svaret på al Israel fordømmelse, men det fokuserer på et kerneemne og kan få folk der hører eller læser om diskussionen, og som ikke er forudindfattede til bedre at forstå Israels situation.

Ovennævnte fire spørgsmål er udviklet af den amerikanske advokat og forfatter Steve Frank.

Relaterte artikler:


Tidligere artikelIsrael går til sit tredje valg i løbet af mindre end et år
Næste artikelSpanske BDS-aktivister angreb israelsk delegation af arabere og jøder
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.